Refraktometr do pomiaru brzeczki piwnej / piwowarski cukromierz AT 32 SIXTOL

Ręczny refraktometr przeznaczony do pomiaru brzeczki piwnej.

Pełny opis
Refraktometr do pomiaru brzeczki piwnej / piwowarski cukromierz AT 32 SIXTOL
  • Kod: SX3004
  • EAN: 8594196530042
SixtolTowar można zakupić u sprzedawcy Sixtol
Dostępna
136,40 zł łącznie z podatkiem VAT

Refraktometr do pomiaru brzeczki piwnej / piwowarski cukromierz ATC 32

Wysokiej jakości refraktometr / brixometr z automatyczną kompensacją temperatury jest przeznaczony przede wszystkim do pomiaru zawartości cukru i gęstości właściwej brzeczki piwnej, ewentualnie zawartości cukru w fermentującym moszczu owocowym i brzeczce. Refraktometr jest przyrządem do pomiaru współczynnika załamania światła i w ten sposób można określać skład mieszanin ciekłych lub czystość substancji. Ten refraktometr / brixometr stosuje się wszędzie tam, gdzie trzeba ustalać procentową zawartość cukru w brzeczce piwnej (w moszczu piwnym) w zakresie 0 do 32 % Brix, dalej mierzyć gęstość właściwą brzeczki piwnej w zakresie 1.000 do 1.120 SG wort, a także np. zawartość cukru w fermentującym moszczu owocowym i brzeczce, sokach owocowych itp. ATC / system automatycznej kompensacji temperatury (przy temperaturze 0°C do 30°C kalibracja nie jest wymagana).

Główne zalety:
  • Kompaktowy rozmiar urządzenia
  • Niewielkie odchylenie i wysoka dokładność pomiaru
  • Do pomiaru urządzenie nie wymaga baterii
  • Obudowa urządzenia wykonana z lekkiego i wytrzymałego specjalnego stopu aluminium
  • Część urządzenia pokryta miękką, gumową osłoną dla wygodnego trzymania
  • Pomiar w zakresie 0 do 32 % Brix
  • Wysoka niezawodność eksploatacyjna i długa żywotność
  • Praktycznie nie wymaga konserwacji.
Sposób pomiaru:
  • Pomiar refraktometrem jest bardzo prosty: wystarczy upuścić 2-3 krople badanego płynu na skośny pryzmat optyczny urządzenia, przykryć klapką pryzmatu (płyn się rozprowadzi), spojrzeć pod światło przez okular urządzenia, ewentualnie go wyostrzyć i na odpowiedniej skali w polu widzenia można natychmiast odczytać wartość zawartości cukru i gęstości właściwej według granicy między oświetloną a nieoświetloną częścią.
Czym jest skala Brix:
  • Skala Brix jest używana do pomiaru stężenia rozpuszczonej substancji (głównie cukru) w owocach, warzywach, sokach, moszczach, napojach bezalkoholowych, w brzeczce piwnej itp., % Brix = uniwersalna jednostka zawartości cukru odnoszona do sacharozy (cukru buraczanego), charakteryzuje stężenie sacharozy w procentach masowych, 1 % Brix = 1 g sacharozy (cukru buraczanego) w 100 g np. moszczu.
Zawartość opakowania:
  • 1 szt. przenośny refraktometr
  • 1 szt. praktyczne i mechanicznie wytrzymałe plastikowe etui
  • 1 szt. mini śrubokręt do kalibracji urządzenia
  • 1 szt. pipeta do pobierania próbek
  • 1 szt. antystatyczna ściereczka do pryzmatu optycznego
Uwaga: Specjalny roztwór kalibracyjny nie jest częścią opakowania!
Parametry techniczne:
  • Stężenie brzeczki piwnej – zakres: 0 - 32 %, dokładność: +/- 0,2 %
  • Temperatura odniesienia: 20 °C
  • Waga refraktometru: 131 g
  • Waga refraktometru wraz z opakowaniem: 284 g

Główne parametry

  • EAN8594196530042
Pełny opis i parametry Ukryj opis i parametry
  • Ponad 4 000 produktów na magazynie
  • Wysokiej jakości produkty
  • Silna międzynarodowa obecność
  • Oficjalny dostawca dla Amazon
  • Ponad 80 partnerów sprzedaży