Refraktometr do pomiaru brzeczki piwnej / piwowarski cukromierz ATC 32
Wysokiej jakości refraktometr / brixometr
z automatyczną kompensacją temperatury jest przeznaczony przede wszystkim
do pomiaru zawartości cukru i gęstości właściwej brzeczki piwnej, ewentualnie zawartości cukru w fermentującym moszczu owocowym i brzeczce. Refraktometr jest przyrządem
do pomiaru współczynnika załamania światła i w ten sposób można określać skład mieszanin ciekłych lub czystość substancji. Ten refraktometr / brixometr stosuje się wszędzie tam, gdzie trzeba ustalać
procentową zawartość cukru w brzeczce piwnej (w moszczu piwnym) w zakresie 0 do 32 % Brix, dalej mierzyć gęstość właściwą
brzeczki piwnej w zakresie 1.000 do 1.120 SG wort, a także np.
zawartość cukru w fermentującym moszczu owocowym i brzeczce, sokach owocowych itp. ATC / system automatycznej kompensacji temperatury (przy temperaturze 0°C do 30°C kalibracja nie jest wymagana).
Główne zalety:- Kompaktowy rozmiar urządzenia
- Niewielkie odchylenie i wysoka dokładność pomiaru
- Do pomiaru urządzenie nie wymaga baterii
- Obudowa urządzenia wykonana z lekkiego i wytrzymałego specjalnego stopu aluminium
- Część urządzenia pokryta miękką, gumową osłoną dla wygodnego trzymania
- Pomiar w zakresie 0 do 32 % Brix
- Wysoka niezawodność eksploatacyjna i długa żywotność
- Praktycznie nie wymaga konserwacji.
Sposób pomiaru:- Pomiar refraktometrem jest bardzo prosty: wystarczy upuścić 2-3 krople badanego płynu na skośny pryzmat optyczny urządzenia, przykryć klapką pryzmatu (płyn się rozprowadzi), spojrzeć pod światło przez okular urządzenia, ewentualnie go wyostrzyć i na odpowiedniej skali w polu widzenia można natychmiast odczytać wartość zawartości cukru i gęstości właściwej według granicy między oświetloną a nieoświetloną częścią.
Czym jest skala Brix:- Skala Brix jest używana do pomiaru stężenia rozpuszczonej substancji (głównie cukru) w owocach, warzywach, sokach, moszczach, napojach bezalkoholowych, w brzeczce piwnej itp., % Brix = uniwersalna jednostka zawartości cukru odnoszona do sacharozy (cukru buraczanego), charakteryzuje stężenie sacharozy w procentach masowych, 1 % Brix = 1 g sacharozy (cukru buraczanego) w 100 g np. moszczu.
Zawartość opakowania:- 1 szt. przenośny refraktometr
- 1 szt. praktyczne i mechanicznie wytrzymałe plastikowe etui
- 1 szt. mini śrubokręt do kalibracji urządzenia
- 1 szt. pipeta do pobierania próbek
- 1 szt. antystatyczna ściereczka do pryzmatu optycznego
Uwaga: Specjalny roztwór kalibracyjny nie jest częścią opakowania!
Parametry techniczne:- Stężenie brzeczki piwnej – zakres: 0 - 32 %, dokładność: +/- 0,2 %
- Temperatura odniesienia: 20 °C
- Waga refraktometru: 131 g
- Waga refraktometru wraz z opakowaniem: 284 g